Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kocourek-černý

23. 7. 2008 15:35
Etika

Již Sokrates, Aristoteles, Brahmani, E. Kant a mnoho velkých myslitelů se jasně vyslovovali proti sebevraždě. Smrt se nedá normovat a bude vždy individuální a jestli někdo vyhoví někomu při jeho přání  usmrcení tak musí za tento čin bráti plnou zodpovědnost.  Osobní autonomie  je zde a musí býti omezena k ohledu zneužití ve společnosti, ke kterému musí zákonitě v naší sobecké společností dojít. Není to otázka náboženství a víry, ale otázka etická.  Zajimavý odkaz  http://www.dtg-palliativmedizin.eu

0 0
možnosti

pasingr

22. 7. 2008 3:13
Vidím,

že jsem zase pobouřil jednoho horlivého křesťanského misionáře. Tak tedy dobře, křesťanům sebevraždu zakazuje jejich víra. Nechápu proč o ní diskutují. Jich se to přece netýká.

Jako nevěřící mohu sebevraždu považovat za východisko ze svízelné situace. Sebevražda není trestní čin. Zatím je trestná pomoc při sebevraždě a o tom je diskuze. Domnívám se, že lékař, který mi na mé přání připraví jed je srtejně odpovědný za moji sebevraždu jako prodavač, který mi prodá provaz. :-)

0 0
možnosti

Semper2

22. 7. 2008 19:53
"Nikomu nepodám jedu" (z Hippokratovy přísahy)

Vážený pane, jed nebo prášky můžte pozrít třeba hned ted´ pokud je pro Vá s tento svět nesnesitelným místem. nebo Vám jej mlůže namícht a podat příbuzný, známý. Bud´ te tak laskav a neplet´ te do toho lékaře. Součástí Hippokratovy přísahy je i tato pasáž: "...Nikomu nepodám, i kdybych byl o to žádán, smrtícího jedu a ani žádnému neudělím takovou radu. Zrovna tak nedám lék ženě, aby potratila..."

0 0
možnosti

Semper2

22. 7. 2008 0:46
Euthanasie a translidé, těhotní muži, též mutanti

Pane Pasingře, musím se p. bloggerky zastat. Ona do toho náboženství zatahuje zcela po právu i když spíš na základě intuitivního uvažování. Tahle otázka se dotýká samé jeho podstaty. Dovolí věřícím lidé jako Vy vůbec mluvit ? Váš slovník připomíná maličkou tyrádu okresního tajemníka.

Je jisté, že nebýt Církve (katolické) dávno by byli příznivci euthanasie, ale i translidí, mužského těhotenství nebo třeba křížence člověka s kozlem, uspokojeni. Ještě , že tu "největší brzda pokroku" stále je - a bude do konce tohoto světa - i když se na ni po vyrobí tisíce "afér" ...

Připojuji, jak mou občasnou kratochvílí, znak španělských monarchistů - karlistů - biče na všechny bolševiky.

Zde:X

0 0
možnosti

dolch

22. 7. 2008 0:53
Re: Euthanasie a translidé, těhotní muži, též mutanti

Sempere, tak teď nevím, na koho ten bič vlastně ukazujete. Proč jste ho posledně ukazoval mě, když šlo o lokomotivy dodané do bolševického Ruska? :-)

0 0
možnosti

pasingr

21. 7. 2008 23:56
Nevím proč

do toho zatahujete náboženství, ale budiž. Jestliže život je dar od Boha, tak nežádoucí dar přece mohu vrátit. Kde mne pohřbí či nepohřbí je mi zcela lhostejné.

Zákaz sebevražd pomocí církve prosazovala feudální vrchnost, protože nevolník byl jejich majetkem a nechtěli zbytečně ztrácet pracovní sílu.

0 0
možnosti

Semper2

22. 7. 2008 0:29
Nejen cynik by měl vědět: Jde o peníze !

Nevím, zda jste p. Pasingře navštěvoval rychlokurs historie na VÚMLu, ale téměř to tak vypadá... Zákaz sebevraždy je odvozen přímo z desatera. Církev jej hlásá 2000 let, i když kněží dávno pochovávají i sebevrahy, pokud je možno usuzovat, že k činu došlo v pominutí smyslů.

Každopádně s tou ekonomistní úvahou (na konci) jste pronikl takřka in medias res - a velmi aktuálně. Nehled´te na minulost očima dneška. Ano, právě dnes - jen jen dnes jde o to, aby byl chráněn majetek a finance zdravotních pojišt´oven, nemocničních a.s. Čili jako obvykle v dnešní "pokrokové době": jde o peníze. To však nemůžeme lidem říct, takhle na plnou hubu, že ano. Proto je třeba zabalit téma euthanasie do lesklého obalu humanismu a rádobysoucitu. To někteří národové (a Češi obzvlášt´) spolknou i s navijákem.

0 0
možnosti

Semper2

21. 7. 2008 23:51
Chcete zabít vlastní babičku? Dobře, ale sama

"Pane do kohos´ to duši dal" chtělo by se jednomu křičet. Euthanasie není sebevražda, ale vražda a to nejen podle kodexu církevního práva, ale i podle stávajícího (sekulárního) trestního práva této země. Že jste to nevěděla. No, chápu, právo již léta v ČR i jinde, kulhá na obě nohy. (Puristicky vzato, museli by lidé propagující euthanasii být popotahováni pro tr. čin návodu, resp. schvalování trestného činu.)

Chcete-li i Vy za xx let dostat od Ministerstva pro regulaci lidských zdrojů (třeba EU), "všetolerantního" neototalitního hyperstátu, předvolánku k "obřadu propuštění ze života", abych parafrázoval termín P. Jamesové, potom pojkračujte v úsilí za zavedení euthanasie. Rv:-(

0 0
možnosti

dolch

22. 7. 2008 0:45
Re: Chcete zabít vlastní babičku? Dobře, ale sama

Ano, přesně tak jsem to chtěl napsat. Takže vypíchnu jen to nejdůležitější - slečno, není to sebevražda, je to VRAŽDA. Jinak přeji sladké sny.

0 0
možnosti

merrygold

21. 7. 2008 21:27
inzerát

Provedu aktivní euthanasii každému modrému neobolševikovi. Zn. bezbolestně (možná)

0 0
možnosti

Dennys

21. 7. 2008 19:10
Jak se na to divaji ti, kterym nekdo umira?

"Můžeme nesouhlas nejbližších nazývat sobectvím, sebeláskou a mnoha dalšími slovy, ale může to být jen obyčejný strach ze ztráty milovaného člověka. Pocit vědění dne smrti milovaného."

Vite jake minimum lidi u nas umira doma?????? Vetsinu umirajicich spolecnost vyznavajici mladi a dynamicnost, i jejich rodiny uklidi do nemocnic a prijdou se podivat obcas na navstevu (hadejte, ktery den v mesici je nejoblibenejsi?). Sami neodnesou ani misu po vykonani potreby, ale umi skvele kritizovat ty dve zbyle sestry na 30 pacientu, ktere jeste neodesly. Proc se do takovychto zarizeni nikdo pracovat nehlasi ??????

Jinak dobry clanek. Piste dal !:-)  

0 0
možnosti

nihilistic.bird

21. 7. 2008 18:32
proc cirkve?

Ja hlavne nevidim duvod, proc by do toho mel cirkev jakkoliv zasahovat, stejne jako je nesmyslny nazor napr. Zdruzeni chovatelu kraliku.

Myslim ze euthanasii ano, zneuziti se da snadno legislativne omezit a ti co ji nechteji necht ji nepraktikuji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1931x
mám svůj názor,ale ráda si ho nechám vymluvit, když mi dáte pádný argument,jinak jsem grafička,básnířka a poradce v oblasti přírodní medicíny.
www.naturessunshine.cz